Recensioner

Intervjuer & Artiklar

"Mest tack vare komikertalangen Anders Sanzén som både med ett fantastiskt kroppsspråk och timing håller "farsröran" i gång."
Kjellåke Dahlin, Borås Tidning


 
 

 

 



Recensioner

RASMUS PÅ LUFFEN
"GRIPENDE OG MORSOM RASMUS.
Kanskje Anders Sanzén og Bo Platzacks «Rasmus på luffen» er noe av det nærmeste man kommer kjernen i Den kulturelle skolesekken: en skuespiller på scenen, en musiker på gitar, ingen effekter. Og et publikum som sitter fengslet, oppslukt av historien som utspilles foran dem på scenen.
Fengslet var i alle fall første til fjerde klasse på Teie skole da skuespiller Anders Sanzén og musiker Bo Platzack lot dem følge skjebnen til Rasmus, barnehjemsgutten som rømmer for å lete etter noen som vil være hans foreldre. Astrid Lindgrens såre og sprelske stykke har sjelden vært framført enklere – og mer effektfullt.
Med en endring i stemmen, en kroppsbevegelse, en lue som snus bak-fram eller bare et ansiktsuttrykk som forandrer seg bytter Anders Sanzén roller i løpet av et sekund, fra redd barnehjemsgutt til ond formynderinne, fra livsglad landstryker til døvhørt enkefrue, fra skruppelløs tyv til – en ku. 18 ulike roller gestalter Sanzén i løpet av den 45 minutter lange forestillingen, og man tror på hver eneste av dem. Med seg på scenen har han Bo Platzack, som får en gitar til å bli lyden av undervannssvømming, en tromme til å bli et pengeskap – og et trekkspill til å bli livskraften selv når landstrykeren Oskar synger «Fri som en fågel».
Elevene på Teie skole vekselsvis lo, satt musestille og reiste seg fra stolene for å få med seg absolutt alt mens Anders Sanzén vekslet fra akrobatikk til alvor til sang. Til sammen har 48 skoler og mange hundre grunnskoleklasser i Vestfold fått oppleve «Rasmus på luffen» på turnéen som varer fra august til desember. Og det er virkelig en maratonturné Sanzén og Platzack er ute på: På 25 uker skal de til sammen holde 250 forestillinger i DKS-regi, landet rundt.
«Tror du att finns nån som vill ha en pojke med rakt hår?» spør Rasmus alene i sin barnehjemseng. Den kulturelle skolesekken i Vestfold takker Anders Sanzén og Bo Platzack – og Astrid Lindgren – for å ha vist elever, lærere og DKS-ansatte at, ja, en liten gutt med rett hår på leting etter noen som vil være glad i ham er kanskje noe av det fineste av alt."
Recension av Stefan Brunvatne, DKS Vestfold.


"I ett forrykende tempo forteller den svenske skuespilleren... ...der han imponerende nok spiller alle 18 rollerna selv. ...kjempeflink til å synge og kjempeflink til å spille to roller på en gang... Lørdag trollbandt han et publikum bestående av alt fra femåringer til bestemødre og bestefedre. Alle satt de med kulerunde øyne og fulgte Sanzéns oppvisning i kroppsmimikk, hukommelse og skuespillertalent."
Ur Östlandets Blads recension (Alexander Carlsen Strande) Mars 2010.

"Et av de morsomste teaterstykkene vi har sett! Skuespilleren var skikkelig flink..." Elev om Rasmus i Eidsvoll Ullensaker Blad. Oktober 2010.

"Selvom skuespilleren er svensk hadde eidsvoll-elevene ikke noe problem med tekstforståelsen. Anders Sanzén er en fantastisk skuespiller jeg unner flere å oppleve. Han spiller selv alle rollene i boka - hopper fra den ene karakteren til den andre - uten av publikum mister tråden eller er i tvil om hvem han til enhver tid gestalter. Han levendegjør boka så både barn og voksne sitter trollbundet! Jeg har aldri fått så mange postitive tilbakemeldinger fra skolene noengang!"
Jens Christiansen, kulturkontakt i Eidsvoll Kommune, oktober 2010.

"Idag fikk elever og voksne på 4-7.trinn på Dal skole en fantastisk teateropplevelse. Vi storkoste oss. For en imponerende og dyktig Anders. Dette var råbra!!!"
Kulturkontakt Monika Taraldsen på Dal Skole i Eidsvoll, oktober 2010.

"Elevene var imponert, skuespiller som skiftet roller. Strålende forestilling." Kulturkontakt Bente Tandberg på Eidsvoll Verk Skole i Eidsvoll, oktober 2010.

"Gratulerer, Anders, med en fantastisk "Rasmus på loffen"! Det var en varm, morsom og virkelig rørende forestilling! Lykke til videre! Dette må alle se!" Kompositören Gisle Kverndokk, december 2010.

TITTA INTE I PÅSEN!
"Lyckligtvis är Anders Sanzén i rollen av den åldrade flyktingen Andreas, en skicklig fysisk skådespelare som lyckas föra in värme i sin rolltolkning. Hans prestation är den som imponerar mest på mig." Ur Södermanlands Nyheters recension (Hanna Kangassalo) Juli 2009.

"Titta inte i påsen är underhållning serverat på ett silverfat. Lättsmält, välpaketerat och framförallt humor på hög nivå." Ur Kungsbacka Tidnings recension. Juni 2009.

"Rappt och roligt – och riktigt bra skådespeleri." Ur Lerums Tidnings recension. (Christina Lundin) Februari 2009.

MÄSTERKATTEN
"KATTLIKT MÄSTERSPEL AV GYCKLARTRIO." "...mimar, sjunger, rappar, dansar; allt i ett akrobatiskt snabbt tempo, med stor inlevelse och frenesi. De riktigt flyger fram på scenen." "...den suveräna trion nöjer sig inte med det. De är också rekvisitan. För det är bara tre gycklare på scenen, fast en hel värld är där med exteriör och interiör fantasifullhet." "Det här fysisk teater när den är som bäst." "Ta nu era barn och gå och se detta. Ni kommer att spinna som katter." Recension från Dala-Demokraten (Mats Lindström) Juli 2008.

"FÄNGSLANDE OCH VÄLSPELAT SKÅDESPEL." "...en finurlig och vältajmad mimik kombinerad med dialekter, språkvariationer och en stor portion humor i uttrycket." "De tre skådespelarnas närvaro var stor: under den 45 minuter långa föreställningen agerade de nästan oavbrutet." "Det är skickligt och välspelat och trots blåst och ett ihärdigt dunkande från en högtryckstvätt fängslades den unga publiken under nästan hela skådespelet". Recension från Nerikes Allehanda. (Agneta W Rosendal) Juli 2008.

"CHARMIG KATTPJÄS I FOLKETS PARK."...fartfylld tolkning av Mästerkatten i stövlar." "Skratten är många inne på Glimåkra Folkets Park teater när Mästerkatten spelas upp på torsdagseftermiddagen." "Helt utan rekvisita lyckas de tre skådespelarna Anders Sanzén, Bo Platzack och Pia Eriksson charma publiken. Skådespelarna byter karaktärer hejvilt och publiken kastas från den ena scenen till den andra i ett högt tempo.
Det blir mycket humor och föräldrarna ser ut att ha lika roligt som barnen." " - Det var fantastiskt roligt och skådespelarna gjorde allt med en väldigt stor inlevelse, säger Marina Wintersaga. Recension från Kristianstadsbladet (Jens Oscarsson) Juli 2008.

"MÄSTERKATTEN ROADE BARN OCH VUXNA" "Starka färger, akrobatik och mimik. Många komiska inslag." Recension från Ystads Allehanda. Juli 2008.

"MÄSTERKATTEN PÅ BESÖK I PARKEN." "Över 600 barn och vuxna hade bänkat sig..." "Många barn gick fram och hälsade på skådespelarna efteråt och många tyckte föreställningen var underhållande. Skådespelarna var väldigt duktiga..."
Recension från Skånskan. (Isabella Bengtsson) Juli 2008.

"MÄSTERLIG KATT SATTE FART PÅ FANTASIN." "...sedan börjar föreställningen - med tre galopperande hästar. Barnen skrattar redan." "...sicken katt sedan! Han kan prata och dansa lambada." "De är bara tre personer på scen, Anders, Pia och Bosse men karaktärerna är desto fler. De pratar göteborgska, danska, de är rapphöns som rappar, de är ett surrande bi, ibland är de t.o.m. två olika karaktärer - på samma gång! Dessutom står de för alla ljudeffekter liksom bakgrundsljud."
Recension från Mariestads-Tidningen (Hedvig Andersson) Augusti 2008.

"FYTTE KATTA FOR EN FORESTILLING!" "-Dette var den morsomste "Katten med støvlene" jeg har sett, lød det spontant fra salen etter premieren. Trioen Anders Sanzén, Jan-Egil Engnes og Bo Platzack levendegjorde Brödrene Grimms eventyr om "Katten med stövlene" gjennom mimikk, bevegelser og lyder på kulturgaarden igår kveld. Glimrende framfört av de tre"
Recension från Östlandets Blad. Juni 2006.

"MÄSTERKATTEN POPULAER HOS MÖRKVED-ELEVENE." "De tre skuespillerne skildret historien på en levande måte og trollbandt sitt unge publikum uten en eneste rekvisitt. Elevene var tydelig imponert. -Kjempebra! Jeg syntes de var flinke til å spille og historien var morsom sier eleven Maria på andre trinn."
Ringsaker Blad. November 2007.

"-Det var kjempemorsomt og inspirerende, sier 7-klassing Ingunn Norstad og får stötte fra klassevenninnene ved Jordet Skole i Trysil." Spill. Norsk Tipping. Mars 2008.

"POPULAERE KATTER." "Mästerkatten trollbandt barna på Namnå skole. Stykket var fargesterkt og fylt av sang og musikk. Barna lo og koste seg. Det syntes virkelig at de tre skuespillerne trivdes på scenen og med barna."
Glåmdalen. April 2008.

FUNNY MONEY
"Uppsättningen lockar till många härliga skratt. Anders Sanzén har ett dråpligt kroppsspråk och vågar ta ut svängarna rejält. Hans roliga dialekt bidrar också till flera komiska effekter. Spelglädjen är stor." Partille Tidning (Tore Ljungberg)

"...farsen hade fått god fart." "...en nästan akrobatisk livlighet, inte minst Anders Sanzéns hoppande i möblemanget."
Nättidningen Alba (Åke S Pettersson) Augusti 2008.

LÄTT PÅ FOTEN
"För de mest halsbrytande numren och den mest förfinade tajmingen svarar Anders Sanzén, som inte bara spelar fästmannen Rune Melin utan också en rad av de andra rollfigurerna." "Annars är just fästmannen Rune Melin själva navet i föreställningen, där han bidrar till att tempot skruvas upp ganska så rejält i andra akten."
Lerums Tidning (Christina Lundin) Recension från Lerums Tidning.

"Mest tack vare komikertalangen Anders Sanzén som både med ett fantastiskt kroppsspråk och timing håller "farsröran" i gång." Borås Tidning (Kjellåke Dahlin)
Recension från Borås Tidning. "Skrattfest i Kungsbacka"

"...men så är ju också själva grunden i en god fars att det skall vara fullkomligt heltokigt och halsbrytande, lika halsbrytande som Anders Sanzéns snubblings- och fallövningar på scen." Norra Halland (Birgitta Tingdal)
Recension i Norra Halland. Läs som doc.

DÄR FICK DU!
"En roligare föreställning kan NH:s utsända inte erinra sig att hon sett... Anders Sanzén är ypperlig som elegant femme fatale... Man tjuter av skratt." Norra Halland (Monica Wiegert)

ROVDJURSKVINNAN OCH KYCKLINGMANNEN
"Det underliggande dramat fungerar överraskande bra. Anders Sanzén gör något alldeles extra av sonens roll." Bohuslänningen (Anders Thuresson)

"Theorin brukar inte tveka att gå några ronder med klassikerna och jag tycker mig finna vissa överensstämmelser mellan Rovdjurskvinnan och kycklingmannen och Tennessee Williams Glasmenageriet, om brodern, övertygande spelad av Anders Sanzén" [...] Nättidningen Alba (Åke S Pettersson)
Recension i nättidningen Alba. "Rovdjurskvinnan och kycklingmannen".

"... det finns en scen i vilken samtliga fyra rollfigurer sitter på golvet, sonens arbetskamrat flirtar med systern, medan fadern och sonen Louis hänger skuldra mot henne i en trekant och kommenterar varje amorös framstöt i blixtsnabbt växelspel.... detta är teaterkonst på hög nivå, några svindlande minuter där fyra människoöden, samhällskommentar och existensiell dramatik uppgår i skön förening" GT (Kristian Saag)

upp