"spring och blunda!"

Namn: Anders Sanzén
Född: 1974
Yrke: Skådespelare
Kontakt: Maila
Telefon: + 46 70 573 50 67

 

 

Senast uppdaterad 2019-04-21
Denna sida fungerar bäst med webbläsaren Firefox.

Webmaster


 
 


Varmt välkommen!

Anders Sanzén är skådespelare med bakgrund från bl.a. Jacques Lecoqs fysiska teaterutbildning i Paris. Denna sida är dedikerad Anders och hans arbete.

Aktuellt

Showreel
Här kan du se och ladda ner Anders Showreel.

Here you can see and download the english version of Anders Showreel.

Ringaren i Notre-Dame
"Anders Sanzén skapte en nydelig og troverdig forestilling som den vanskapte Ringeren i Notre-Dame i samspill med Bo Platzack."
Läs hela Östlandets Blads recension här. Läs många fler recensioner om Ringaren i Notre-Dame här.
Under hösten 2019 kommer Ringaren att turnera i Sogn og Fjordane, Troms, Lörenskog och Telemark.
Sedan premiären t.o.m. 10 mars 2019 har Ringaren spelats 125 gånger för 12 133 människor.
Föreställningen gjorde stor succé på Markedet for Scenekunst 2018 i Sandefjord. Ringaren turnerade under 2018 i Telemark och Vestfold och på teaterfestivalen i Fjaler i Sogn og Fjordane fick den stående ovationer av publiken. Läs om festivalen här!
Den spelades under sommaren 2018 på teaterfestivalen i Leksand samt under hösten i Göteborg. Under 2017 producerade Sanzén Produktioner tillsammans med Akershus Teater i Oslo föreställningen Ringaren i Notre-Dame. Premiären hölls den 2 september 2017 i Lilleström kulturhus. Föreställningen turnerade sen nio veckor i Akershus fylke under hösten. Anders spelar alla rollerna på scenen och Bo Platzack spelar alla instrument. Anders och Bo står även för regi, manus och musik. Ringaren har blivit invald att vara en del av Scenekunstbrukets repertoar i Norge. Föreställningen fick stående ovationer från publiken på kulturtorget 2018 i Molde. Denna version av Ringaren i Notre-Dame är en musikteaterföreställning med mycket hjärta ämnad för barn, ungdom och vuxna. Föreställningen baseras på Victor Hugos roman Notre-Dame de Paris från 1831 och berättar bl.a. om utanförskapet som är starkare än någonsin i dagens samhälle och som alla kan känna igen sig i. Läs mer om föreställningen här. Samtidigt fortsätter arbetet med att skapa en större version av Ringaren ämnad för en vuxen publik.

22 Juli
Anders spelade under 2018 in TV-serien 22 Juli för NRK i Norge. Han har en biroll i serien. Regi: Pål Sletaune.

En får vara som en är
Anders dyker upp i en liten biroll som hillybilly i den norska TV-serien En får vara som en är som kommer visas på TV 2 under 2019. Regi: Mattis Furst. Produktionsbolag: Monster Scripted.

Maia

Anders är regissör för Gul Katt Produksjoners nya föreställning Maia. Föreställningen turnerar hösten 2019 i Ski kommune. Föreställningen är baserad på H.C. Andersens berättelse Tummelisa. Premiär var det 16 juni 2017 i Trikkehallen på Kjelsås i Oslo. Föreställningen har arbetats vidare med och hade nypremiär 13 januari 2018 på Sagene Samfunnhus. Maia blev inbjuden att spelas på Markedsplassen på Markedet for Scenekunst 2018 i Sandefjord. Läs mer på Gul Katt Produksjoners hemsida.

Almondy

Reklamfilm med Anders i huvudrollen som Cykelbudet. Inspelad i Göteborg mars 2019 med produktionsbolaget Hoy Multimedia och i regi av Joan Valdes som Anders arbetat med i många produktioner.

Meca Bilpsykologen
Reklamfilm med Anders i huvudrollen som Mekanikern. Inspelad i Malmö januari 2019 med produktionsbolaget Dunderville. Regi: Mikael Enoksson.

ADHD
Utbildningsfilm där Anders är presentatör. Inspelningen gjordes med en prompter februari 2019. Produktionsbolag: Funkis Multimedia i Göteborg.


LIMA / MaaS
Anders är speaker för filmen. Inspelningen gjordes i februari 2019. Produktionsbolag: Vingaland i Göteborg.

SMISO
Anders spelar rollen som Onkel Tore i denna filmen för SMISO - Senter mot incest og seksuelle overgrep. Inspelningen gjordes i januari 2019. Producent: Noroff i Oslo.


Filmer
Här kan du se några av de reklamfilmer, interna företagsfilmer och kortfilmer Anders har filmat de senaste åren.
The Immortal Mr. Henriksson. Abloy.
Stena Extra.
Norvatek.

Posten Norge.

Försäkringskassan.
TDC.
Pizza Grandiosa Helmax.

Viking Footwear.
Immortality.
Benjamin Lunds otroligt konstiga död (teaser).

Rasmus på luffen
Enmansföreställning. Succén fortsätter.
Föreställningen har sedan premiären 2010 t.o.m. 10 augusti 2018 spelats 700 gånger för 67 139 människor.
Rasmus spelades på Barnteaterveckan på Hildasholm i Leksand somrarna 2016 och 2018. Läs om det i en artikel i Dala-Demokraten här.
"Gripende og morsom Rasmus." Läs hela recensionen av Stefan Brunvatne på Dks Vestfold här.
"5. - 7. klasse fikk i dag overvære en fantastisk flott forestilling i regi av Kulturskrinet. Denne gang var det Anders Sanzéns imponerende tolkning av en av Astrid Lindgrens mange litterære perler; Rasmus på Loffen som stod på agaendan. Anders spilte selv 18 ulike roller. Både elever og lærere satt trollbundet gjennom den en time lange forestillingen. Dette var imponerende, morsomt, flott og fengslende på en og samme gang. For et talent! Både store og små storkoste seg - bare synd timen gikk så altfor fort. Vi anbefaler ALLE som får muligheten til å se forestillingen å takke ja. Vi ser den gjerne igjen."
Recension från Nanset Skole i Larvik kommune.
"Etter forestillingen i gymsalen kom både elever og lærere begeistret ut. Det hadde vært en flott forestilling som elevene hadde gitt ståenden applaus til!" 

Recension från Dypvåg skole i Tvedestrand. Läs mer om föreställningen på Dypvåg skole här.
Se bilder från Rasmus och läs mer om föreställningen här.

"I ett forrykende tempo forteller den svenske skuespilleren... ...der han imponerende nok spiller alle 18 rollerna selv. Lørdag trollbandt han et publikum bestående av alt fra femåringer til bestemødre og bestefedre. Läs hela Östlandets Blads recensionen här. Läs fler recensioner här.
Rasmus finns på Scenekunstbrukets repertoar. Läs mer på Scenekunstbrukets hemsida.

The Immortal Mr. Henriksson - Abloy

Anders spelar huvudrollen som Mr. Henriksson i den finska reklamfilmen för låset Abloy. Inspelningen gjordes i Budapest i april 2017. Produktionsbolag: Valve i Finland. Regissör är Pekka Hara. Filmen vann två bronsstatyer på Epica Awards 2017! Filmen kan du se här.

Monky
Anders spelar rollen som djurparkschefen Jan-Ove i Maria Bloms långfilm Monky. Inspelning gjordes under hösten 2016. Biopremiär 22 december 2017. Produktionsbolag är Unlimited Stories. Se teasertrailern för filmen här.


Mästerkatten
Mästerkatten har blivit en stor succé och spelats runt om i hela Sverige och Norge sedan 2005.
Mästerkatten spelades på Barnteaterveckan på Hildasholm i Leksand somrarna 2016 och 2018. Läs om det i en artikel i Dala-Demokraten här.
"Mästerkatten med klös".
Läs Dala-Demokratens recension här.
Under 2010 spelades Mästerkatten bl.a. på SVALBARD.
"Det här är fysisk teater när den är som bäst."
Ur Dala-Demokratens recension 2008.
Anders spelar bl.a. rollen som Mästerkatten.
2008 var Mästerkatten den näst mest spelade föreställningen av alla i Norge.
Se bilder från och läs mer om föreställningen här.

"Mesterlig Mesterkatt. Gang på gang kaller trioen på smilene."
Läs hela Telamarksavisas recension här.

Sedan premiären 2005 t.o.m. 18 juli 2018 har Anders spelat Mästerkatten 444 gånger på turné i Norge och Sverige för 46 288 människor.
Läs recensioner och artiklar. Läs bloggen från Sverigeturnén 2008.


Tom of Finland
Anders spelar rollen som Mikael Berg i den finska långfilmen Tom of Finland som spelades in under 2016. Inför rollen lärde sig Anders finska. Filmen är en internationell samproduktion och handlar om den finska konstnären Touko Laaksonen som hade ett betydande inflytande på homoerotisk konst. Regissör är Dome Kaurokoski. Läs mer på produktionsbolaget Helsinki Filmis hemsida här. Läs en artikel i Aftonbladet om filmen här. Se trailern för filmen här. Biopremiär 24 februari 2017 i Finland och 3 mars 2017 i Sverige.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Anders spelar rollen som biljettförsäljaren Ronny Hulth i Felix Herngrens filmatisering av Jonas Jonassons storsäljande bok.
Över 1,5 miljoner biobesökare i Sverige. Biopremiär var det på juldagen 2013.
Filmen vann Biopublikens pris för 2013 års bästa film på Guldbaggegalan.
Hundraåringen var även Oscarsnominerad 2016 för bästa make-up och hårstyling.
Här kan du läsa en artikel om Anders och Hundraåringen
och här kan du se ett kort klipp från filmen.


Sanzén Produktioner AB

Under hösten 2009 startade Anders företaget Sanzén Produktioner som han beviljades starta-eget-bidrag för. Rasmus på luffen är Anders och Sanzén Produktioners första egenproducerade teaterföreställning med premiär under 2010.
Ringaren i Notre-Dame är det andra projektet producerat av Sanzén Produktioner, denna gång i samarbete med Akershus Teater i Oslo.
Från och med våren 2016 är företaget numera ett aktiebolag.
Följ med Sanzén Produktioner på facebook.

Flickan och Vargen
Kortfilm i regi av Eva Månsson som hade premiär på Göteborgs filmfestival 2008.
Här finns en kort sekvens från Flickan och Vargen, med Anders i rollen som Vargen.
Se mer under produktioner, där du också kan ladda hem filmklippet.


För att läsa om fler projekt, se produktioner


Se fler bilder här.

upp